De voeding voor je kind

Al vroeg in de zwangerschap vragen we meestal welke voeding je aan je kindje wil gaan geven. Laten we voorop stellen dat geen enkele keuze de verkeerde keuze is. Ik wilde graag borstvoeding geven omdat ik altijd zoveel mogelijk uit probeer te gaan van de natuur. Ook tijdens mijn bevalling heb ik daar op vertrouwd en dat wilde ik bij de voeding ook doen. Ook daar heeft de natuur goed over na gedacht en de voeding die je als mama aanmaakt wordt volledig aangepast aan de behoefte van je baby. Via het speeksel waar je borst mee in contact komt wordt de voeding door je lijf aangepast en worden antistoffen doorgegeven tegen de eventuele virussen die zich in het speeksel bevinden. Zo beschermt jouw lijf je baby. Hoe mooi is dat! Uiteraard heb ieder voordeel zijn nadeel. Ook wat voeding betreft is het allemaal niet vanzelfsprekend en kan het soms een strijd zijn. De ene baby weigert de borst, de andere baby weigert de fles. Het is altijd een zoektocht naar de manier die bij jouw en je baby past. Omdat ik zelf borstvoeding geef kan ik alleen die ervaring met jullie delen. Na de bevalling wilde ik Maas graag binnen een uur aan de borst laten drinken. Dit is belangrijk voor de eerste prikkeling, de hechting tussen moeder en kind en het eerste signaal aan je lijf voor de aanmaak van voeding. Ook als je geen borstvoeding geeft is het voor de hechting tussen moeder en kind belangrijk dat je baby het eerste uur bij jou op de borst ligt. Doordat de bevalling bij mij zonder complicaties is verlopen heb ik deze mogelijkheid ook gehad. Maas bleek een natuurtalent en hapte meteen goed aan! Ik heb in de praktijk meermaals gezien hoeveel energie het kan kosten om een baby goed aan de borst te krijgen. Ik had me dus ook voorbereid op het feit dat dit voor mij ook zo ging zijn. Het duurt namelijk even voordat je melkstroom goed op gang komt. Meestal gebeurt dit pas rond 3-4 dagen na de bevalling. Dit merk je doordat je stuwing krijgt, of zoals wij het noemen: Pamela dag! Voor de mannen: kijken mag, maar aanraken vooral niet! De melkstroom komt die dag dus goed op gang en dit geeft hele volle borsten! Ze voelen hard en staan op spanning. Gelukkig duurt dit meestal ongeveer 24 uur en dan wordt het weer minder. Je lijft begint dan met het aanpassen van de hoeveelheid melk aan de vraag van je baby. Je zult ook zien dat vanaf dat moment je baby weer gaat groeien. In het begin vallen ze namelijk af omdat die melkstroom nog niet op gang is. Hier hebben ze extra vetreserves voor gekregen zodat ze de eerste dagen daar hun energie uit kunnen halen. Je baby is dus aangepast aan het feit dat het even duurt voordat hij/zij melk krijgt. Bij mij liep dit gelukkig allemaal voorspoedig maar dit is absoluut niet vanzelfsprekend! Daarom zijn we heel dankbaar dat we als verloskundige de lactatiekundige kunnen inschakelen! Dit zijn mensen die zich helemaal verdiept hebben in de voeding voor je baby en geleerd hebben om problemen hierbij aan te pakken. Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen heeft Maas zich dus vanaf het begin elke twee uur gemeld. Dit vond ik wel zwaar, maar gelukkig kon ik door te kolven de werklast delen met Jordy. Nu ben ik er inmiddels heel blij mee dat het gelukt is met de borstvoeding. Ik vind het vooral heel handig dat ik altijd voeding bij me heb, op de juiste temperatuur en in de juiste hoeveelheid! Kortom: mijn ervaring met borstvoeding is heel positief. Heb je vragen over de voeding/borstvoeding? Stel ze in een reactie of op het spreekuur! We denken graag met je mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNederlands