Geboorteplan

Tips bij het schrijven van een geboorteplan

Misschien heb je weleens de vraag gekregen of je al een geboorteplan hebt geschreven. Een wat..? Hoe kun je een bevalling nou plannen, vraag je je misschien af. In dit blog leg ik je meer uit over wat een geboorteplan is en hoe zo’n plan jou kan helpen om met een goed gevoel terug te kijken op je bevalling.

Het geboorteplan

Een geboorteplan is een document waarin je jouw wensen en grenzen voor de bevalling op papier zet. Je schrijft de dingen die voor jou belangrijk zijn hierin op. Er zijn op internet veel formats te vinden die je kan gebruiken om een geboorteplan te schrijven. Op deze formats komen veel dingen standaard voorbij die goed zijn om over na te denken. Zo kan je bijvoorbeeld invullen waar je wilt bevallen (thuis of in het ziekenhuis), wie je bij de bevalling wilt hebben, hoe je denkt over pijnbestrijding en of je borst- of flesvoeding wilt gaan geven. Maar waarom zou je zo’n plan schrijven? Veel mensen hebben wel dingen die ze graag wel of niet zouden willen bij hun bevalling. Uit ervaring blijkt dat het lastig kan zijn om tijdens de bevalling te communiceren wat je graag zou willen, maar ook wat je helemaal niet zou willen. Als je een bevalplan hebt, staat dit al op papier. Het helpt je om tijdens de bevalling te focussen en in je cocon te blijven in plaats van uit te moeten leggen wat je op dat moment wilt. Vaak wordt een bevalplan in de zwangerschap besproken, of aan het begin van een bevalling. De cocon is namelijk heel belangrijk voor de juiste hormonen tijdens de bevalling. Het hormoon dat zorgt voor weeën, is oxytocine. Je lijf heeft een rustige omgeving nodig om in een goede oxytocine flow te komen. Externe factoren kunnen je makkelijk uit deze flow halen. Het is dus niet oké om tijdens je bevalling op te moeten komen voor waar jij op dat moment behoefte aan hebt en wat je belangrijk vindt, omdat het je uit de oxytocine flow kan halen. Dat kan zorgen voor de aanmaak van adrenaline. Dit is een hormoon dat vrijkomt bij stress en spanning. Adrenaline kan ervoor zorgen dat de weeën worden geremd omdat het de aanmaak van oxytocine en endorfine remt. Dat kan ervoor zorgen dat je in onrustige situaties ervaart dat je veel minder weeën hebt. Ik merk het bijvoorbeeld als ik een eerste visite doe bij een vrouw met weeën, dat de weeën stoppen zodra ik binnen ben. Ook zie ik het weleens bij vrouwen die tijdens de bevalling naar het ziekenhuis gaan. De onrust die vrouwen op zo’n moment kunnen ervaren, kan voor de aanmaak van adrenaline zorgen. Daardoor hebben ze dan minder weeën. Naast oxytocine is endorfine ontzettend belangrijk tijdens de bevalling. Het is namelijk een natuurlijke pijnstiller. Als je goed in de “flow” van je bevalling zit, helpt het je lichaam om endorfines aan te maken en om dus minder pijn te ervaren en hier beter mee om te gaan.

Praktische tips

En dan nu even de praktijk. Hoe schrijf je nu een goed geboorte plan? Wat kun je erin zetten?

– Bedenkt wat jou helpt om goed te ontspannen. Het is heel belangrijk dat je bevalt op de plek waar jij je veilig voelt, zodat je de juiste hormonen aan maakt. Je kan ontspannen van fijne muziek, etherische oliën, fijne mensen bij je bevalling en niet veel geluiden of onbekende mensen, fijn licht (zoutlamp, kaarsen), etc.

– Laat je zorgverlener weten hoe je normaal met pijn om gaat en wat je op dat moment nodig hebt. Keer je bijvoorbeeld in jezelf en wordt je het liefst met rust gelaten? Of heb je juist graag veel mensen om je heen om je te steunen. Realiseer je dat je zorgverlener ( vooral een onbekende in het ziekenhuis) niet in je hoofd kan kijken. Je helpt hen maar ook vooral jezelf door hier vooraf over te communiceren.

– Denk goed na over de rol van de partner tijdens de bevalling (dat kan ook een moeder zijn, vriendin, etc. Degene die jij erbij wilt hebben om jou te ondersteunen). Ligt die persoon van tevoren in over wat jij fijn vindt. Bijvoorbeeld wel of niet praten, wel of geen aanrakingen. Denk ook na over de hechting van de vader of andere moeder. Misschien wilt hij of zij wel de baby mee aanpakken op het moment dat de baby geboren wordt. Het is fijn om ook huid-op-huid contact te hebben na het gouden uurtje waarin de baby huid-op-huid contact met moeder heeft.

– Heb je wensen die anders zijn dan wat er in de protocollen van zorgverleners staat? Maak het tijdig bespreekbaar met je verloskundige of gynaecoloog. Het kan zijn dat je verloskundige tips heeft over hoe je een goed geboorteplan kan schrijven. Juist ook als je bevalt onder begeleiding van het ziekenhuis (denk aan: bevalhouding die jij fijn vind, ipv die de zorgverlener wilt, geen continu CTG, niet standaard elke 2 uur een vaginaal onderzoek, etc).

– Besef je heel goed dat een arts, verloskundige of andere behandelaar niks mag doen zonder jouw toestemming. Niemand kan voor jou bepalen welke handelingen jij toe laat. Je hebt zelf beschikking over je eigen lichaam en het is simpelweg niet toegestaan dat iemand hier tegenin gaat. Goede communicatie van jou naar de zorgverlener gaat je dus helpen om je grenzen aan te geven. Aan de andere kant: als je zorgverlener goed uitlegt wat de situatie is en waarom hij/zij bepaalde handelingen voorstelt, helpt dit jou om een goede keuze te maken in wat je wel of niet wilt.

– Het is bekend dat vrouwen die meer inspraak hebben in hun bevalling, meer tevreden terugkijken op hun bevalling. Ook als er tijdens de bevalling complicaties waren. Probeer dus echt te zorgen voor overleg tussen jou en je zorgverlener.

Sommige vrouwen vinden het heel fijn om een geboorte plan te hebben, andere vrouwen laten de bevalling op zich af komen en zetten niks op papier. Doe datgene waar jij je prettig bij voelt.

Mocht je zelf vragen of suggesties hebben over je eigen geboorteplan, maak het dan bespreekbaar met ons (of je eigen zorgverlener).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNederlands