Weer aan het werk

De eerste weken na mijn verlof

Sinds 3 weken ben ik weer gestart met werken en was mijn verlof officieel ten einde. Dankzij de aanwezigheid van Britt, onze verloskundige in opleiding, had ik een rustige start. Omdat Britt binnenkort gaat afstuderen kon ze al veel zelf en had ze de ruimte ook nodig om zelfstandig te werken. Dit gaf mij de mogelijkheid om weer langzaam te wennen aan de oproepbaarheid in combinatie met Maas. Uiteraard hebben we al vroeg na gedacht over de opvang van Maas als we beide weer aan het werk waren. Dat is namelijk nog niet zo makkelijk als je onregelmatig werkt. Gelukkig hebben we allebei nog onze ouders die heel graag wilde oppassen en kon Jordy 1 dag ouderschapsverlof aanvragen. Hierdoor heb ik mijn handen vrij om voor jullie klaar staan!

Zelf was en ben ik nog steeds blij dat ik weer aan het werk ben. Doordat mijn verlof tijdens de lockdown viel hebben we weinig tot geen visite gehad en konden we ook nergens heen. Ik was dus wel toe aan een normaal ritme en weer sociale interactie met een volwassen persoon. Het kan zijn dat je dit zelf anders gaat voelen en dat je er nog helemaal niet aan toe bent om te gaan werken. Weet dat het allemaal normaal is en ook heel persoonlijk. Zorg dat je de momenten die je samen met je kindje hebt optimaal benut want het cliché is echt waar: ze groeien veel te snel dus geniet van elk moment. Probeer dit ook te doen als er voor je gevoel even niks te genieten valt. Als je bijvoorbeeld de deur uit wil en je baby het op een krijsen zet en het daarbovenop ook nog nodig vind om te moeten poepen. Zucht. Zodra Maas bij ons dan het aankleedkussen raakt begint hij hard te lachen, hij vind het fantastisch op het aankleedkussen en dan is het “zucht moment” van 5 minuten eerder al weer vergeten.

Borstvoeding en werken

Daarbij kom ik meteen op de volgende uitdaging: Kolven! Je hebt als vrouw zijnde recht om 25% van je werktijd te besteden aan het geven van borstvoeding of aan het kolven. Hierbij moet je werkgever een kolfruimte faciliteren die afsluitbaar is. Het toilet volstaat dus absoluut niet en het voorraadhok ook niet. Geef je dus borstvoeding en wil je gaan kolven als je gaat werken? Geef dit dan op tijd aan bij je werkgever zodat hij/zij de tijd heeft om een fatsoenlijke ruimte voor je te regelen. Als praktijkeigenaar ben ik dus mijn eigen werkgever en moet ik dit dus zelf regelen. Tijdens het spreekuur is dit natuurlijk geen probleem. Dan kan ik extra tijd inplannen zodat ik kan kolven. Tijdens een bevalling is dat wat lastiger! Tegenwoordig zijn er kolven die handsfree zijn ( maar echt handsfree, dus geen kabels meer!) Deze kun je opladen en in je bh stoppen. Zo kan ik dus heel gemakkelijk in de auto kolven als ik onderweg ben! Wel zo makkelijk.

Heb je vragen over je rechten als borstvoedende moeder? Stel ze dan op het spreekuur of kijk op https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/256-borstvoeding-werken-en-de-wet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNederlands