We willen proberen om regelmatig op dinsdag een blog te posten. Soms over onze eigen belevenissen, zoals het verhaal van Simone haar zwangerschap. Maar ook over onderwerpen waarvan we geloven dat ze heel belangrijk zijn voor zwangere vrouwen.
Vandaag wil ik iets vertellen over gezamenlijke besluitvorming, oftewel “shared decision making”. Bij gezamenlijke besluitvorming ga je met je zorgverlener in gesprek om te kijken welke “behandeling” het beste bij jouw situatie en voorkeuren past. De zorgverlener zorgt ervoor dat jij genoeg informatie hebt om een weloverwogen keuze te maken voor de juiste zorg voor jou. Een veel gebruikt hulpmiddel hierbij is de BRAINS methode. Hierover hebben we al eerder gepost, dit kun je dus makkelijk nalezen op onze facebook of instagram pagina.
In de verloskunde is gezamenlijke besluitvorming heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat jij meer invloed kan hebben over hoe jouw zwangerschap en bevalling verlopen. Daardoor kan je straks met meer tevredenheid terugkijken naar hoe je zwangerschap en bevalling zijn verlopen. Want je weet dat jij hier invloed op hebt uitgeoefend.
Als praktijk vinden we het heel fijn en belangrijk om met jou in gesprek te gaan hierover. De medische zorg bestaat uit heel veel protocollen die ervoor moeten zorgen dat de risico’s die je zou kunnen lopen, zo klein mogelijk zijn. Maar je bent veel meer dan een zwangerschap met eventueel bijhorend risico. Je bent een persoon vol met wensen en verlangens. Je weet zelf vaak goed wat je graag zou willen en wat je belangrijk vind.
We hechten als praktijk dan ook wel waarde aan protocollen, maar we proberen ze wel in het juiste perspectief te plaatsen. Het kan volgens ons niet zo zijn dat een protocol belangrijker is dan de keuze van een vrouw. Een zorgvraag die buiten de gebaande paden valt, noemen in de verloskunde een “zorgvraag buiten de richtlijn”. Als jij een zorgvraag buiten de richtlijn hebt, dan gaan we heel graag met je in gesprek hierover.
Wat voor ons belangrijk is, we zijn hier zelfs toe verplicht, is jou goed informeren over de voor- en nadelen die jouw keuze kan hebben. We moeten je eerlijke informatie geven waardoor jij een goede keuze kan maken. Ook is het onze plicht om goed op te schrijven dat we dit met jou bespreken en wat je keuze gaat zijn. We doen dit dus niet omdat we het niet met je eens zijn, of omdat we je proberen over te halen om voor “normale” zorg te kiezen, maar omdat we met elke zorgvraag zorgvuldig om willen gaan.
Door onze ervaring gaan we graag met jou het gesprek aan en kijken we hoe we de zorg voor jou veilig en prettig kunnen laten verlopen. We kunnen samen met jullie je geboorteplan bespreken en kijken hoe we daarbij kunnen zorgen dat het op een zo natuurlijk mogelijke manier verloopt.
Wist je dat wij tot nu toe alle drie, zowel Mayke als Myrthe als Simone, een zorgvraag buiten de richtlijn hadden? We begrijpen dus als geen ander dat je gevoel soms heel anders kan zijn dan hetgeen een protocol voorschrijft. Dus mocht jij een wens hebben omtrent je zwangerschap of bevalling, maak het vooral bespreekbaar met ons. We gaan graag met je het gesprek aan om je zo fijn en veilig mogelijke zorg te bieden.