Zeker bij je eerste zwangerschap komt er een hoop op je af. Je bent misschien benieuwd wat je ongeveer kunt verwachten. Daarom geven we je alvast een inkijkje in vogelvlucht over wat je kunt verwachten tijdens je zwangerschap bij onze praktijk. En vooraf, wat praktische puntjes die interessant zijn voor jou.
Praktisch
Dit zijn handige dingen om te weten als je samen met ons verder gaat:
- We hebben een praktijkruimte in Maastricht en extra spreekuurlocatie in Cadier en Keer. Echo’s kunnen op beide locaties gemaakt worden.
- Naast een ochtendspreekuur hebben we ook een middag- en avondspreekuur
- Bevallingen in bad, op de baarkruk en in andere houdingen zijn voor ons geen probleem
- Wij verhuren vanuit de praktijk een bevalbad. Vraag naar de mogelijkheden als je hierin geïnteresseerd bent.
Je zwangerschap, bevalling en kraamtijd
Gedurende de zwangerschap kom je gemiddeld zo’n 12 keer op controle. In de eerste periode om de 4 weken, vanaf 24 weken iedere 3 weken, vanaf 30 weken om de 2 weken en na 36 weken kom je wekelijks op controle. De eerste afspraak vindt plaats tussen 6 en 8 weken zwangerschap. Afhankelijk van verschillende oorzaken kun je – indien gewenst of nodig – vaker ingepland worden.
Tijdens deze afspraken nemen we allerlei zaken door. We maken echo’s van je kindje, nemen allerlei vragen rondom gezondheid, medische tests en keuzes die je moet maken door. We houden bij hoe het met jou gaat en hoe het met je kindje gaat.
We streven ernaar je afwisselend bij de verschillende verloskundigen in te plannen zodat je ons allebei leert kennen. Dit vinden we belangrijk voor het opbouwen van een vertrouwensband met ons allen en omdat we afwisselend dienst draaien.
Om je optimaal voor te bereiden op de bevalling plannen we in de weken voor de uitgerekende datum een afspraak in om samen met jou de aanstaande bevalling door te spreken. Zo kunnen we eventuele vragen die je hebt beantwoorden en (samen met je partner) nadenken over jouw wensen en verwachtingen over de bevalling. Ook kun je ter voorbereiding een geboorteplan maken.
De bevalling
En dan is het zover! Je baby kondigt zich aan, de bevalling begint!
Wij zien zwangerschap en geboorte als hele natuurlijke processen. Wanneer jij en je baby gezond zijn en wanneer jij in je kracht staat, geloven wij dat iedere vrouw goed, gezond en veilig een kind kan baren. Ontspanning en vertrouwen in je eigen lijf, je eigen kracht, je baby en degenen om je heen zijn de sleutelwoorden voor een mooie bevalling.
Normaal gezien worden kindjes geboren tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Wanneer jij en je baby gezond zijn en er zijn geen vooraf bekende risico’s op complicaties dan kun je gedurende die hele periode bevallen met een van onze verloskundigen. Ook mag je dan zelf de plaats waar je wil bevallen bepalen. Kies de plaats waar je je veilig voelt en waar je het beste kunt ontspannen. Uit onderzoeken komt naar voren dat thuis bevallen net zo veilig is als poliklinisch. Als je voor het ziekenhuis kiest, houd er dan rekening mee dat je van de zorgverzekeraar een eigen bijdrage moet betalen. Als er een medische reden is om poliklinisch te bevallen worden de kosten wel vergoed.
Vaak heb je een idee over de houding waarin je bevallen wilt. Bij ons is alles mogelijk. Denk bijvoorbeeld ook eens aan een bevalling op de baarkruk of een waterbevalling. Een bevalbad kun je meestal al 3 weken van tevoren huren. Soms lukt het ook in je eigen bad. Onze praktijk heeft ook een eigen bevalbad. Vraag ons om meer informatie wanneer je dit zou willen huren. Een baarkruk neemt de verloskundige altijd mee. Het is bijvoorbeeld fijn om op de baarkruk onder de douche je weeën op te vangen, maar je kunt hem ook gebruiken tijdens de geboortefase. Op bed is het ook mogelijk om op je zij of op handen en knieën te bevallen. In de praktijk wijst zich vaak vanzelf uit wat voor jou de beste manier is.
De meeste bevallingen beginnen thuis. Wanneer je ons belt zullen wij aan de telefoon een aantal vragen stellen om in te schatten of het al echt begonnen is en hoe ver je ongeveer in de bevalling bent. Samen met jou spreken we dan af wanneer de dienstdoende verloskundige naar je toe komt om te kijken hoe het met jou en de baby gaat en hoe de bevalling vordert.
Wanneer je thuis wil bevallen dan nemen wij hiervoor altijd onze verlostas en onze noodtas mee. Hierin zit alles wat nodig is om de bevalling goed en veilig te kunnen begeleiden, ook voor als er onverhoopt toch complicaties zouden optreden (zo nemen wij bijvoorbeeld ook zuurstof, infusen en medicatie mee). Deze tassen hebben wij, samen met de baarkruk, altijd in de auto staan.
Wanneer je graag poliklinisch, in het ziekenhuis dus, wil bevallen kan dat uiteraard ook. Het begin is dan hetzelfde. Wanneer je ons gebeld hebt komen we eerst thuis kijken hoe het gaat en hoe de bevalling vordert. Wanneer je ca. 5-6 cm ontsluiting hebt (of eerder als we een hele snelle bevalling verwachten) gaan we samen naar het ziekenhuis. Daar zal de dienstdoende verloskundige van onze praktijk dan je bevalling begeleiden. Als alles goed gegaan is, ga ja ongeveer 2 uurtjes na de bevalling weer naar huis samen met je kleintje.
Tot op het laatste moment kun je beslissen waar je wilt bevallen. Als je eerder voor poliklinisch koos en toch liever thuis wil blijven dan is dit geen probleem, dit geldt andersom ook.
In beide situaties zal een kraamverzorgende van het kraambureau waar je je aangemeld hebt ons assisteren tijdens de bevalling. Bij een thuisbevalling zal zij ook zorg dragen voor het verschonen van je bed en het opruimen en wassen na de bevalling. Na een poliklinische bevalling gaat de kraamverzorgende samen met jou naar huis en start daar de zorg voor jou en de baby op.
De kraamtijd
In de week na de bevalling komt de kraamverzorgster elke dag een aantal uren voor jou en de baby zorgen. Ze doet dagelijks een aantal controles bij jou en de baby, ze helpt je met de verzorging van de baby en assisteert bij het voeden van je baby. Daarnaast zorgt ze ervoor dat je huishouden blijft draaien en ontvangt ze je bezoek, voor wie ze uiteraard graag een beschuit met muisjes smeert en koffie inschenkt! Zij kan vaak al veel van je vragen beantwoorden, maar wanneer zij iets niet weet of zich ergens zorgen over maakt zal ze contact opnemen met de dienstdoende verloskundige.
Voor kraamzorg dien je je zelf aan te melden bij een van de kraambureaus in de regio. Hierover ontvang je tijdens de intake meer informatie.
De keuze voor borst- of flesvoeding maak je helemaal zelf. Wij lichten je in over de voor- en nadelen van beide keuzes. Het is al tijdens de zwangerschap mogelijk om een voorlichtingsavond over borstvoeding te volgen of een afspraak te maken met een lactatiekundige om al je vragen te bespreken.
Samen verder gaan?
We zien er naar uit om je te ontmoeten! Informeer snel of we nog een plekje voor je hebben.