Bij ongerustheid

Wanneer je ergens ongerust over bent mag je ons altijd bellen. Onderstaande adviezen zijn richtlijnen en zeker geen vereisten. Bij twijfel hebben we veel liever dat je ons gewoon belt dan dat je ongerust blijft.

Bij weeën

De meeste bevallingen beginnen met weeënactiviteit. In het begin duren ze nog kort en zijn ze onregelmatig; voorweeën, maar uiteindelijk komen ze iedere 4-5 minuten en duren dan ook een volle minuut. Dit zijn de ontsluitingsweeën. Je kunt ze voelen in je buik, je rug of trekkend naar je benen. Het voelt als een golfbeweging en praten lukt niet meer. Geef ons een seintje als je een uur lang deze weeën hebt, we vinden het fijn om te weten dat het begonnen is en samen met jou kunnen we dan afspreken wanneer we voor het eerst bij je langs komen. Deze regelmaat is meestal het begin van de ontsluitingsfase en vanaf nu zal het steeds intenser worden. Het kan dan nog wel even duren, zo’n 10 tot 12 uur als het je eerste kindje is. Als je al eerder bevallen bent herken je de actieve ontsluitingsfase en is er over het algemeen een vlotter verloop. Als de persweeën beginnen voelt dit als drang om mee te drukken. Mocht de verloskundige nog niet aanwezig zijn bel dan direct want de laatste fase begint.

Bij het breken van de vliezen

Meestal breken de vliezen in de nacht. Kijk dan naar de kleur; het moet helder of iets rozig zijn. Is er tijdens het spreekuur gezegd dat het hoofdje mooi is ingedaald en vast in het bekken zit, dan mag je rustig de komst van weeën afwachten, evt. nog even slapen en ons in de ochtend op de hoogte stellen zodat we jou en de baby dan thuis komen controleren. Is het hoofdje niet ingedaald dan komen we direct thuis controleren (ook ‘s nachts) of met het breken van de vliezen het hoofdje wel ingedaald is. Breken de vliezen overdag dan kun je ons meteen bellen. Heeft het vruchtwater een groene of bruine kleur dan heeft het kindje in het vruchtwater gepoept en is het de bedoeling dat je ons meteen informeert. Dit is namelijk een reden om het kindje meteen te komen controleren.

Bij bloedverlies

Aan het einde van de zwangerschap en bij het begin van de bevalling kan je wat bloed gemengd slijm verliezen. Dit noemen we tekenen en is normaal. Mocht het veel helderrood bloedverlies zijn, zoals een flinke menstruatie bel dan meteen.

Bij minder leven

Wanneer je je kindje minder voelt bewegen dan je gewend bent, trek dan aan de bel. We willen dan de baby even controleren en eventueel een hartfilmpje (CTG) van de baby laten maken in het ziekenhuis.