Normaal gezien worden kindjes geboren tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Wanneer jij en je baby gezond zijn en er zijn geen vooraf bekende risico’s op complicaties dan kun je gedurende die hele periode bevallen met een van onze verloskundigen. Ook mag je dan zelf de plaats waar je wil bevallen bepalen.

In principe begint elke fysiologische bevalling thuis. Wanneer je ons belt zullen wij aan de telefoon een aantal vragen stellen om in te schatten of het al echt begonnen is en hoe ver je ongeveer in de bevalling bent. Samen met jou spreken we dan af wanneer de dienstdoende verloskundige naar je toe komt om te kijken hoe het met jou en de baby gaat en hoe de bevalling vordert.

Wanneer je thuis wil bevallen dan nemen wij hiervoor altijd onze verlostas en onze noodtas mee. Hierin zit alles wat nodig is om de bevalling goed en veilig te kunnen begeleiden, ook voor als er onverhoopt toch complicaties zouden optreden (zo nemen wij bijvoorbeeld ook zuurstof, infusen en medicatie mee). Deze tassen hebben wij, samen met de baarkruk, altijd in de auto staan. Zelf kun je al zorgen voor een warme omgeving en het beschermen van je matras met een zeiltje (in het kraampakket). Voor ons is het handig als je vanaf het voeteneinde gezien aan de linkerkant van het bed bevalt. Zet het kraampakket en twee emmertjes klaar (voor de was en het afval) en zorg voor een goede lamp in de buurt. Zet ook een tas met spullen (kleding voor jou en de baby, toiletspullen en je zwangerschapskaart) klaar omdat het soms (door medische omstandigheden) verstandig is om de bevalling toch voort te zetten in het ziekenhuis.

Wanneer je graag poliklinisch, in het ziekenhuis dus, wil bevallen kan dat uiteraard ook. Het begin is dan hetzelfde. Wanneer je ons gebeld hebt komen we eerst thuis kijken hoe het gaat en hoe de bevalling vordert. Wanneer je ca. 5-6 cm ontsluiting hebt (of eerder als we een hele snelle bevalling verwachten) gaan we samen naar het ziekenhuis. Daar zal de dienstdoende verloskundige van onze praktijk dan je bevalling begeleiden. Als alles goed gegaan is, ga ja ongeveer 2 uurtjes na de bevalling weer naar huis samen met je kleintje.

In beide situaties zal een kraamverzorgende van het kraambureau waar je je aangemeld hebt ons assisteren tijdens de bevalling. Bij een thuisbevalling zal zij ook zorg dragen voor het verschonen van je bed en het opruimen en wassen na de bevalling. Na een poliklinische bevalling gaat de kraamverzorgende samen met jou naar huis en start daar de zorg voor jou en de baby op.

Zowel voor een thuisbevalling als voor een poliklinische bevalling is het handig om een tas met spulletjes gereed te hebben vanaf 37 weken met daarin de babykleertjes, toiletspullen, pyjama, schone kleren, fototoestel en/of videocamera en je zwangerschapskaart. Ook is het handig om toch altijd je kraampakket bij de hand te hebben en je bed op klossen te zetten, omdat er bij een erg vlot verloop soms geen tijd meer is om weg te gaan.

Kies de plaats waar je je veilig voelt en waar je het beste kunt ontspannen. Uit onderzoeken komt naar voren dat thuis bevallen net zo veilig is als poliklinisch. Kies je voor een bevalling in het ziekenhuis dan moet je van de zorgverzekeraar een eigen bijdrage betalen. Als er een medische reden is om poliklinisch te bevallen worden de kosten wel vergoed.

Vaak heb je een idee over de houding waarin je bevallen wilt. Bij ons is alles mogelijk. Denk bijvoorbeeld ook eens aan een bevalling op de baarkruk of een waterbevalling. Een bevalbad kun je meestal al 3 weken van tevoren huren. Soms lukt het ook in je eigen bad. Onze praktijk heeft ook een eigen bevalbad. Vraag ons om meer informatie wanneer je dit zou willen huren. Een baarkruk neemt de verloskundige altijd mee. Het is bijvoorbeeld fijn om op de baarkruk onder de douche je weeën op te vangen, maar je kunt hem ook gebruiken tijdens de geboortefase. Op bed is het ook mogelijk om op je zij of op handen en knieën te bevallen. In de praktijk wijst zich vaak vanzelf uit wat voor jou de beste manier is.

Tot op het laatste moment kun je beslissen waar je wilt bevallen. Als je eerder voor poliklinisch koos en toch liever thuis wil blijven dan is dit geen probleem, dit geldt andersom ook.