Elke bevalling is anders, dezelfde moeder kan tien kinderen krijgen tien keer anders bevallen bij wijze van spreken. Toch willen we hier een klein beetje extra uitleg geven over de bevalling.

Als het goed is zit je kindje nu ongeveer negen maanden in je buik. Negen maanden lang heeft je baarmoeder een veilige omgeving geboden aan de baby. De conceptie vond plaats, je kindje ontwikkelde zich uit twee minuscule celletjes tot een hele baby, de moederkoek werd aangelegd en zorgde al die tijd voor zuurstof en voeding voor je baby. Dit gebeurde allemaal ‘vanzelf’, je lichaam wist wat het moest doen. Dat geldt in verreweg de meeste gevallen dus ook voor de bevalling. Je lichaam weet wat het moet doen en zal dit proces vanzelf in gang zetten.

Je bevalling kan beginnen door het breken van de vliezen (ca. 10% van de bevallingen) of door weeën (ca. 90%). Beide is prima.
Wanneer je vliezen breken merk je dit doordat je plotseling vocht begint te verliezen uit je vagina. Dit vochtverlies is continu. Het hoeft niet perse veel vocht te zijn wat je verliest. Het kan ook druppelsgewijs blijven komen en alleen wat meer zijn als je bijvoorbeeld opstaat, draait, hoest of anderszins druk zet.
Meestal volgen er binnen ca. 24 uur vanzelf weeën.

Wanneer de weeën beginnen gaat je baarmoeder samentrekken, dit komt doordat er allerlei hormonen, waaronder oxytocine, vrijkomen in je lichaam. Dit samentrekken zal eerst nog onregelmatig zijn en kort van duur, het voelt een beetje als menstruatiekrampen. Je kunt dit zowel in je buik, als je rug als in je benen voelen. Dit noemen we de latente fase. Deze kan enkele uren tot enkele dagen duren. Het kan zelfs zo zijn dat de krampen weer even afnemen of helemaal weggaan. Het helpt vaak om een warm bad of een warme douche te nemen.

Als de bevalling echt begonnen is dan zullen de krampen toenemen in intensiteit, duur en frequentie. In het begin zul je merken dat je nog makkelijk kunt blijven doen waar je mee bezig was, maar naarmate je verder in het proces komt wordt dit moeilijker. Wanneer je ongeveer een uur lang weeën hebt die 1 minuut aanhouden en elke 4-5 min. komen dan spreken we meestal van het echte begin van de bevalling. Over het algemeen ben je dan op een punt gekomen waarop we weten dat bevalling ook door zal gaan zetten. Meestal merkt je omgeving het nu ook echt aan je. Wanneer je een wee hebt moet je je hier echt even op focussen en vaak ‘moet’ je nu ook diep ademhalen/gaan zuchten om de wee op te vangen.
De samentrekkingen van je baarmoeder zorgen voor het verweken en opengaan van je baarmoedermond, de uitgang richting het geboortekanaal voor je baby. Voordat de baby geboren kan worden heb je tien centimeter ontsluiting van de baarmoedermond nodig. Vanaf ongeveer 3-4 centimeter ontsluiting spreken we van de actieve fase van de bevalling, het is echt begonnen. De weeën gaan niet meer weg en je zult merken dat je meer en meer in jezelf keert. Bij een eerste kindje vordert de ontsluiting nu ongeveer met 1 centimeter per uur.


Tegelijkertijd gebeurt er vanalles in je lichaam, de hormonen zorgen er bijvoorbeeld voor dat het geboortekanaal ‘oprekt’ en vochtiger wordt waardoor je baby makkelijker erdoorheen kan als je gaat persen. Wanneer je volledige ontsluiting (10 centimeter) hebt, een sterk drukgevoel krijgt en de baby is diep genoeg in het geboortekanaal gezakt dan mag je beginnen met persen. Eigenlijk is persen niet meer dan ‘het volgen van je drukgevoel’. Je buik perst vanzelf mee.
Ook de baby werkt mee. Doordat de schedelnaden nog niet verbeend zijn kunnen de verschillende delen van de schedel nog een beetje over elkaar heen schuiven. Dit noemen we moulage. Hierdoor wordt de hoofdomvang van de baby kleiner en past hij dus makkelijker door het geboortekanaal. Dit is waarom veel baby’s de eerste dag vaak nog zo’n lang en puntig hoofdje hebben. Dit trekt vanzelf weer weg.

Na de geboorte van de baby volgt ook nog de geboorte van de moederkoek met de vliezen. Dit is echter niet meer te vergelijken met de geboorte van de baby en bovendien heb je nu de afleiding van je prachtige kindje die op je buik ligt!

De verloskundige zal jou en de baby samen met de kraamverzorgende verzorgen en alles uitleggen wat er op dat moment nodig is. De kraamtijd kan beginnen!