En dan is het zover! Je baby kondigt zich aan, de bevalling begint.

Wij zien zwangerschap en geboorte als hele natuurlijke processen. Wanneer jij en je baby gezond zijn en wanneer jij in je kracht staat, geloven wij dat iedere vrouw goed, gezond en veilig een kind kan baren. Ontspanning en vertrouwen in je eigen lijf, je eigen kracht, je baby en degenen om je heen zijn de sleutelwoorden voor een mooie bevalling.

Normaal gezien worden kindjes geboren tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Wanneer jij en je baby gezond zijn en er zijn geen vooraf bekende risico’s op complicaties dan kun je gedurende die hele periode bevallen met een van onze verloskundigen. Ook mag je dan zelf de plaats waar je wil bevallen bepalen. In principe begint elke fysiologische bevalling thuis. Wanneer je ons belt zullen wij aan de telefoon een aantal vragen stellen om in te schatten of het al echt begonnen is en hoe ver je ongeveer in de bevalling bent. Samen met jou spreken we dan af wanneer de dienstdoende verloskundige naar je toe komt om te kijken hoe het met jou en de baby gaat en hoe de bevalling vordert.

Wanneer je thuis wil bevallen dan nemen wij hiervoor altijd onze verlostas en onze noodtas mee. Hierin zit alles wat nodig is om de bevalling goed en veilig te kunnen begeleiden, ook voor als er onverhoopt toch complicaties zouden optreden (zo nemen wij bijvoorbeeld ook zuurstof, infusen en medicatie mee). Deze tassen hebben wij, samen met de baarkruk, altijd in de auto staan.

Wanneer je graag poliklinisch, in het ziekenhuis dus, wil bevallen kan dat uiteraard ook. Het begin is dan hetzelfde. Wanneer je ons gebeld hebt komen we eerst thuis kijken hoe het gaat en hoe de bevalling vordert. Wanneer je ca. 5-6 cm ontsluiting hebt (of eerder als we een hele snelle bevalling verwachten) gaan we samen naar het ziekenhuis. Daar zal de dienstdoende verloskundige van onze praktijk dan je bevalling begeleiden. Als alles goed gegaan is, ga ja ongeveer 2 uurtjes na de bevalling weer naar huis samen met je kleintje.

In beide situaties zal een kraamverzorgende van het kraambureau waar je je aangemeld hebt ons assisteren tijdens de bevalling. Bij een thuisbevalling zal zij ook zorg dragen voor het verschonen van je bed en het opruimen en wassen na de bevalling. Na een poliklinische bevalling gaat de kraamverzorgende samen met jou naar huis en start daar de zorg voor jou en de baby op.

Hoe zal het beginnen? Wat zul je voelen? Hoe zal die bevalling gaan verlopen? Allemaal vragen die een steeds grotere rol gaan spelen naarmate je zwangerschap vordert. Zeker als het je eerste kindje is, is dit spannend. Maar ook als je al eens bevallen bent, is het fijn om hier toch nog eens met de verloskundige over te kunnen praten als de bevalling dichterbij komt.

Rond 35-36 weken zwangerschap plannen we daarom een dubbele afspraak om samen met jou de aanstaande bevalling door te spreken. Het is goed om de vragen die je hebt op te schrijven en om (samen met je partner) al eens nagedacht te hebben over wat jouw wensen en verwachtingen zijn t.a.v. de bevalling. Ook kun je ter voorbereiding een geboorteplan maken. Op de websites http://www.deverloskundige.nl en http://www.cicli.nl kun je voorbeelden vinden.