Feest! We hebben de 24 weken gehaald en alles gaat goed! Mijn buik begint goed te groeien en ik voel steeds meer getrappel in mijn buik. Wat een fijn en mooi gevoel is dat! Ik heb natuurlijk al heel veel kleintjes in de buik mogen voelen trappen bij andere mama’s, maar om dit zelf te mogen ervaren is heel bijzonder. Voor mij voelde de eerste beweging als een zenuwtrekje, je weet wel, alsof je oog of wenkbrauw een zenuwtrekje heeft. Alleen dan in mijn buik. Ik heb ook al de beschrijving van vlinders in de buik gehoord of het gevoel dat mieren aan de binnenkant van je buik kriebelen. Zit je nu zelf in de fase dat je bewegingen kunt gaan voelen? Het voelt dus voor iedereen anders en de een voelt de bewegingen al bij 15 weken en de ander pas bij 24 weken. Dit is allemaal heel normaal. Het verschilt per zwangerschap en per persoon. Ook kan het liggen aan de positie van de moederkoek in de buik. Als deze tegen je rug aan ligt kun je de bewegingen eerder voelen. Als de moederkoek tegen jouw buik aan ligt, heeft de baby als het ware een extra stootkussen en kan het dus langer duren voordat jij de bewegingen voelt. Als je je ongerust maakt omdat je de bewegingen nog niet voelt, schroom dan niet om contact op te nemen met je zorgverlener. Een keertje extra naar het hartje luisteren is een kleine moeite!
In mijn vorige blog vertelde ik al dat ik een indicatie had om extra onderzoek te doen naar zwangerschapsdiabetes. Bij zwangerschapsdiabetes is het zo dat de suikerregulatie in je lijf verstoord raakt door de zwangerschapshormonen. Het ene lichaam is daar gevoeliger voor dan het andere. Er zijn ook vooraf bestaande factoren die maken dat jouw lichaam er gevoeliger voor kan zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan suikerziekte die in jouw directe familie voorkomt of het feit dat je in een eerdere zwangerschap al zwangerschapsdiabetes hebt gehad. Je kunt je hier dus op laten testen via een Orale Glucose Tolerantie Test, ofwel een OGTT. Er zijn ook nog andere testen beschikbaar maar aan deze test wordt de voorkeur gegeven. Ik heb mijn test in het Zuyderland gedaan en zal beschrijven hoe dat in zijn werk ging. Het kan zijn dat het in andere ziekenhuizen anders wordt gedaan. Maar het doel blijft hetzelfde.
Ik moest me vroeg in de ochtend nuchter melden in het ziekenhuis. Nuchter betekend dat je de avond van te voren vanaf ongeveer 22:00 geen eten meer mag en alleen nog water mag drinken.
Ik was op dat moment in de ochtend nog misselijk dus nuchter naar het ziekenhuis gaan was al een uitdaging op zich. Ik mocht na aankomst plaatsnemen in een kamertje met twee gezellige andere dames die ook de suikertest lieten doen. Het schept toch meteen een band als je hetzelfde lot ondergaat. Ook al ben ik verloskundige, ik ben geen held als ik zelf geprikt moet worden. Het eerste wat ze gedaan hebben is mijn suiker nuchter prikken, middels een vingerprik en uit een infuus dat ze voor die dag geprikt hebben. De vingerprik was in dit geval extra omdat ze met een onderzoek bezig zijn om te kijken of de vingerprik even betrouwbaar is als bloed uit de arm. Zo kunnen we in de toekomst wellicht het bloedprikken achterwege laten! Na het bloedprikken kreeg ik een suikerdrankje met heel veel suiker er in. Het lijkt een beetje op pure aanlenglimonade drinken. Alleen dan zonder de aardbeiensmaak. Niet heel lekker, maar goed te doen! Een uur nadat ik mijn drankje op had moest ik opnieuw bloed laten prikken. Ook weer eerst de vingerprik en daarna hebben ze weer bloed uit het infuus gehaald. Dit wordt twee uur na het drinken van het drankje voor de laatste keer herhaald. Door het infuus hebben ze mij dus maar 1 keer hoeven prikken in plaats van 3x. Heel fijn!
Daarna moesten we nog een uurtje wachten op de uitslag. Bij mij was helaas de nuchtere waarde aan de hoge kant. Ik heb daarom een priksetje mee naar huis gekregen om thuis mijn suikerwaardes in de gaten te kunnen houden. Voor mij is de suikertest heel erg meegevallen, moet je nu binnenkort ook getest worden en zie je ertegenop? Stel je gerust al je vragen in een persoonlijk berichtje of bel je verloskundige. Hij of zij kan al je vragen beantwoorden en je wellicht wat meer gerust stellen.
Mijn nuchtere waardes waren thuis niet goed en dat maakte me erg onzeker. Ik ben toen eerst samen met Mayke aan de slag gegaan om te kijken hoe ik deze waardes kon verbeteren. Hoe ik dat heb aangepakt en wat het resultaat hiervan was kunnen jullie in mijn volgende blog lezen!