Tijdens de zwangerschap worden er in de praktijk twee echo’s gedaan onder de 13 weken. De eerste keer om te kijken hoever je ongeveer zwanger bent, of er al een hartje klopt, of de zwangerschap op de goede plek zit en of er zich één of meer kindjes ontwikkelen. De tweede keer noemen we de termijnecho waarbij er gekeken wordt wat je precieze uitgerekende datum is. De termijnecho krijg je vergoed van de zorgverzekeraar en de eerste echo krijg je van ons.

Vervolgens kun je bij 20 weken (in het ziekenhuis of bij een echocentrum) het structureel echoschopisch onderzoek laten doen. Dit is de ’20 weken echo’ waarbij je kindje helemaal wordt nagekeken. De 20 weken echo krijg je vergoed van de zorgverzekeraar.

Rond de 30 weken wordt in onze praktijk een groei-echo gedaan en rond de 36 weken een liggingsecho. Deze echo’s zijn ter bevestiging van de bevindingen tijdens de controles. Ook deze echo’s krijg je vergoed van de zorgverzekeraar.

Vind je het prettig je kindje wat vaker te zien in de zwangerschap? Bij de assistente kun je altijd vragen naar de mogelijkheden voor het inplannen van een pretecho. Twee keer per maand wordt een pretecho spreekuur gehouden. Hier kun je terecht voor geslachtsbepalingen en als je je kindje extra wil zien. Deze echo’s zijn alleen bedoeld om naar het kindje te kijken en er wordt niet gescreend op afwijkingen, het is dus géén medische echo. Omdat deze pretecho’s niet vergoed worden door de zorgverzekeraar zijn dit echo’s die je zelf moet betalen. Een pretecho duurt 20 minuten waar wij 25 euro voor vragen. Deze 25 euro doneren wij aan een goed doel dat verloskundigen in derde wereld landen opleidt.

Update: de pretecho’s worden ten laste van de huidige corona protocollen niet gemaakt. Zodra dit weer mogelijk is laten wij het weten. Blijf de website dus in de gaten houden!